Tuesday, August 20, 2019

Pablo Picasso - un artist complet


Pablo Picasso a slujit artei încă de la o vârstă fragedă. Supranumit și geniul secolului XX, artistul a acumulat de-a lungul vieții aproape 80 de ani de activitate artistică, fiind dedicat în pictură, sculptură, desen, grafică, poezie, ceramică.
,,Inspirația există, dar trebuie să te găsească lucrând.,, spunea marele artist.

S-a născut la 25 octombrie 1881, în Malaga - Spania.
Numele său de botez a fost Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruiz y Picasso.
Dacă până în 1989 își  semna picturile cu numele tatălui său, Ruiz, și de asemenea, cu cel al mamei sale, din 1901 își semnează lucrările cu numele mamei exclusiv - Picasso.
Posesor al unei personalități complexe și polivalente,  Pablo Picasso a fost un artist excentric și avangardist, cu o valoare de neegalat între artiștii plastici ai primei jumătăți a secolului 20.
Primul său tablou în ulei, numit ,,Picadorul", datează de la vârsta de 8 ani.
Are prima sa expoziție la doar 13 ani, iar mai târziu renunță la școală pentru a se dedica ,,full time" experimentării stilurilor moderne de artă.
Deși în adolescență picta portrete realistice și peisaje, mai târziu devine adept convins al Cubismului - un stil abstract, ce reducea subiectele lucrărilor la forme geometrice.
Adesea, stilul și tehnica sa suferă schimbări marcante, ce se regăsesc în cele trei perioade de creație ale artistului.

Perioada albastră - este perioada de început la Paris, alături de jurnalistul și pictorul Max Jacob, care îi devine bun prieten. Tonurile picturilor sale sunt albastre,  reci, înfățișând o lume promiscuă, suferință și sărăcie. Eroii pânzelor sale sunt bătrâni, mame, copii săraci, cerșetori și prostituate. Lucrarea reprezentativă a acestei perioade este Yo Picasso, datată din iunie 1901, aceasta reprezentându-l pe artist așezat în fața șevaletului său.
Autoportretul a fost cumpărat întâi în 1981, prin Casa de licitații Sotheby's, cu 5,8 milioane de dolari, iar în 1989 cu 47, 9 milioane de dolari. După ,,Irișii,, lui Van Gogh, vânduți în noiembrie 1987 cu 53,9 milioane de dolari, pentru ,,Yo Picasso,, se plătea cel mai mare preț pentru o lucrare vândută la licitație. Ultimul său proprietar este omul de afaceri grec Stavros Niarchos, cunoscut fiind ca rival în afaceri cu Aristotel Onassis.
Multe alte lucrări ale artistului s-au vândut de-a lungul timpului cu sume fabuloase.

La Paris o cunoaște pe Fernande Olivier, o tânără brunetă și frumoasă, de care se va îndrăgosti iremediabil. Aceasta îi devine muză și iubită și decid să locuiască împreună.
Din acest moment picturile lui Picasso capătă nuanțe senine, optimiste, zugrăvindu-și pânzele predominant în tonuri de roz și portocaliu și găsindu-și adesea subiecte din lumea circului, precum acrobați sau clovni. Aceasta este cunoscută ca fiind Perioada roz.
În 1905 va sta pentru un timp, împreuna cu Fernande, într-un sat din Pirinei. În acest loc găsește inspirație pentru lucrarea Familia țăranului (1906).

Incontestabil, pânza Domnișoarele din Avignon (1907) anunța nașterea Cubismului. Bazele acestuia îi implică conștiincios pe Pablo Picasso și pe Georges Braque, care colaborează îndeaproape, influențați fiind de sculpturile iberice și măștile africane.
Viziunile celor doi se vor face cunoscute prin reprezentarea de obiecte și figuri tridimensionale, pe suprafața bidimensională a tabloului.
Obiectele se descompun, pentru a fi reconstruite pe suprafața pictată, în scene și chipuri ce pot fi deslușite cu dificultate. Ulterior cromatica devine neobișnuit de sumară, reducându-se la folosirea tonurilor de cafeniu și cenușiu și mergând către monocromie. Ca să nu alunece în abstract și pentru a restabili contactul cu realitatea și, implicit, cu culorile, în 1912, Braque și Picasso recurg la tehnica ce aduce în prim plan crearea figurilor  prin Colaje (hârtie lipită pe pânză).

În 1917 Picasso proiectează decorurile și costumele pentru spectacolul de balet ,,Parade,, , pus în scenă de Jean Cocteau, pe muzica lui Erik Satie.
La Roma se îndrăgostește de balerina ucraineană Olga Khokhlova, cu care se va căsători în anul următor în Biserica Rusă, din Paris. Aceasta ii va dărui primul sau copil, pe Paul.
Perioada dintre cele două războaie mondiale aduce ,,Clasicismul,, în pictura artistului.
Picasso reintroduce compozițiile figurative, reprezentate naturalist, cu contraste de lumina și umbre. Nud șezând 1923
Poate și pe fondul problemelor grave cu care se confrunta familia Olgăi, rămasă în Rusia, unde războiul civil era în plină desfășurare, veștile sumbre venite de-acolo nemaicontenind, relația artistului cu muza sa devine disfuncțională. Astfel, momentul în care o întâlnește pe Marie-Thérèse Walter, în vârstă de 17 ani, cu care are o relație amoroasă, pe care artistul o ascunde vreme îndelungată, devine începutul sfârșitului. În 1935  aceasta dă viață Mariei de la Conception, numită și Maya, al doilea copil al pictorului.
Mai tânără decât Picasso cu 30 de ani, Marie-Thérèse este femeia despre care artistul spunea ca l-a salvat, inspirându-l sa iasă din cercul vicios al Cubismului. Iar ea l-a iubit aproape nefiresc de mult. Au continuat sa își scrie scrisori timp de mai multi ani, deși nu mai erau împreuna, iar la 4 ani de la moartea artistului, aceasta și-a luat viata.

De senzuala Marie-Thérèse, nu se desparte nici atunci când o cunoaște pe Dora Maar, pictoriță și fotografă, cu care Picasso atinge un nivel de conexiune intelectuală care până atunci îi lipsise. Lucrările sale din acea perioadă poartă amprenta Suprarealismului.
Guernica, o Simfonie a IX-a a picturii, încununează opera artistului din anii de război, fiind dedicată orașului basc Guernica, bombardat de către aviația germană.
Realizată în 1937, ,,Guernica,, , cea mai cunoscuta opera a lui Picasso, prezintă tragedia și suferințele populației civile în timpul războiului.
Se spune ca, întrebat fiind de un ofițer german, în timp ce se afla în Parisul ocupat de nemți în al Doilea Război Mondial, dacă el a realizat „Guernica”, Picasso a răspuns:„Nu, tu ai făcut-o”.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în ciuda zecilor de ani de rezidență în Franța, îi este refuzată cererea sa de a deveni cetățean francez.
În 1943, tânăra pictoriță Francoise Gilot, îi devine iubită și iî dăruiește doi copii: Claude(1947) și Paloma(1949).

După încheierea războiului, își expune lucrările, care includeau atât picturi și sculpturi, cât și litografii și ceramică.

În 1954, o întâlnește pe Jacqueline Roque, cea din urmă dragoste a sa, cu care se căsătorește în 1961. Aceasta se regăsește în cele 400 de portrete realizate de artist in Perioada albastră.
La 13 ani de la moartea artistului, Jacqueline s-a sinucis.
Pablo Picasso a trecut în neființă la data de 8 aprilie, 1973, la Mougins, în apropiere de Cannes.
,,La doisprezece ani pictam ca Rafael, dar mi-a trebuit o viaţă ca să învăţ să pictez ca un copil.,, ...Portrait of Sylvette David
in green chair, 1954
Jacqueline with flowers,
 1954

  

Jug with handle, 1954
Portrait of Jacqueline Roque
 with her hands crossed,
 1954

Vase with flowers, 1943
Female nude, 1941


Mother and child
(Marie-Therese and Maya),
 1938
Cat catching a bird, 1939
Portrait of Dora Maar,
 1937
Portrait of Marie-Thérèse
 Walter with garland, 1937


Portrait of Dora Maar, 1937
Still life with lemon and oranges,
 1936


Minotaur caressing
a sleeping woman, 1933

Guernica, 1973
Buste of young woman
(Marie-Therese), 1926
A dream, 1932


Portrait of woman
in d`hermine pass (Olga)
Olga lost in thought. 1923Mother and child, 1922
Abduction (Nessus and
Deianeira), 1920Still life with pitcher
and apples, 1919
Still life in front of a
 window at Saint-Raphael,
 1919

Poet, 1911
Guitar, 1912
       

Hause in the garden,
1908
Girl with mandolin
 (Fanny Tellier)


Queen Isabella, 1908
Friendship, 1908


 The girls of Avignon,
 1907
Peasants, 1906
     

Family of acrobats
 with monkey, 1905
A boy with pipe, 1905


Yo Picasso, 1901
Woman with raven, 1904


Ascet, 1903
Girll on the ball, 1905


Woman with a Fan,
 1905 (Fernande)
The old blind guitarist
 1903


 Child with dove, 1901
Harlequin leaning, 1901


 Self-Portrait, 1901
Self-Portrait, 1900


Lola, 1899
The altarboy, 1896


Self-Portrait, 1896
Portrait of aunt Pepa,
1896


Academical study, 1895
Plaster male torso,
1893


The old fisherman, 1895
The picador, 1890

Salvador Dali, about drawing

Salvador Dali - Self portrait "Drawing is the honesty of the art. There is no possibility of cheating. It is either good or...